« Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ. | Μεγάλη Σαρακοστή:Η Πορεία προς το Πάσχα! »


ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΛΑΓΑΝΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ-ΕΛΛΑΔΙΤΙΚΗ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ!

Βορειο-ελλαδίτικη ταραμοσαλάτα

  1. 2-3 σκελίδες σκόρδο
  2. 1/2 φλιτζάνι φρεσκοκομμένος δυόσμος ή κρεμμυδάκι ξερό
  3. 1/3 φλιτζανιού λευκός ταραμάς
  4. 250 γρ. ψίχα που έχετε μουλιάσει και στραγγίξει καλά από μια φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί
  5. 1/3 - 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  6. 2-5 κουταλιές της σούπας νερό
  7. 3-5 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού

Χτυπάτε το σκόρδο μαζί με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν αλοιφή. Προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι, χτυπάτε κι άλλο το μείγμα και ρίχνετε τον ταραμά μαζί με την ψίχα του ψωμιού. Τα χτυπάτε για ένα λεπτό περίπου, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, αλλιώς το μείγμα θα γίνει υπερβολικά κολλώδες, καθώς το άμυλο θα αρχίσει να διαλύεται. Ενώ χτυπάτε το μείγμα, το ραντίζετε σιγά σιγά με το ελαιόλαδο, το νερό και το λεμόνι εναλλάξ μέχρι να έχετε ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα.

Φτιάξτε τη λαγάνα

  1. 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  2. 1/2 φλιτζάνι λάδι
  3. 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
  4. 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  5. Νερό, Σουσάμι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και αφήνετε μισή ώρα να αφρίσει. Προσθέτετε το λάδι, το αλεύρι και ανακατεύετε. Ζυμώνετε το μείγμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας και να είναι μαλακή. Δίνετε στη ζύμη το σχήμα της λαγάνας και την τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Σκεπάζετε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνετε μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός της. Αλείφετε ελαφρά με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι. Πατάτε τα δάχτυλά σας στην επιφάνεια για να σχηματίσετε γουβίτσες. Ψήνετε μέχρι να ροδίσει.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

avatar

ΤΡΑΧΑΝΑΣ

* 2 φλυτζάνια τραχανά ξυνό * 6 φλυτζάνια τσαγιού νερό * 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο * αλάτι και πιπέρι

-Βάζετε στην κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο και το αλάτι

-Προσθέτετε και τον τραχανά, το βάζετε σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει

-Σερβίρεται προαιρετικά με λεμόνι ή με τυρί φέτα

-Μπορείτε να βράσετε μαζί λουκάνικο ή κρέας ...ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ

και...

Χαλβας της Ρηνας(φιλη μας...)

# 1 πακέτο βούτυρο # 6 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια # 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό # 1 φλυτζάνι ζάχαρη # 1 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα # 1 βανίλια # 1 1/2 φλυτζάνι νερό # 2 φλυτζάνια ζάχαρη

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C (οχι παραπανω,θα εκραγει...)

-Βάζετε στο ταψί το βούτυρο χωρίς να το λιώσετε

-Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα(η στο κεφαλι σας...)

-Σε ένα μπώλ χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη

-Προσθέτετε το σιμιγδάλι,την βανίλια και τα αμύγδαλα και ανακατεύετε συνεχώς

-Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί

-Ψήνετε για 45 λεπτά

-Αφήνετε να κρυώσει αφού ψηθεί

-Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσει

-Περιχύνετε το χλιαρό γλυκό με χλιαρό σιρόπι

Ειναι απλα τελειος...δοκιμασμενος...

Το σχόλιο σας

Αποστολή ως ανώνυμος - ή -

XHTML: Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε τα tags: <a href= title=> <abbr title=> <acronym title=> <b> <blockquote cite=> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Thessaloniki Blogs


MusicPlaylistRingtones
Create a MySpace Music Playlist at MixPod.com